Home Publicisztikák

Első szerelem

Nyugaton voltak a neandervölgyiek, keleten a gyenyiszovaiak. Amikor a modern ember százezer évvel ezelőtt kirajzott Afrikából, útközben találkozott a neandervölgyi emberekkel a Közel-Keleten, és magával vitte a neandervölgyi komponenst a genomjában a világ többi részére. Valahol Délkelet-Ázsiában találkozott a gyenyiszovaiakkal és velük is keveredett, majd folytatta a terjeszkedést a Csendes-óceán felé. Mindez egy esős, fülledt reggelen kezdődött.

Aaaa segített Aaa-nak eloltani a tüzet, aztán elindult a többiek után. A férfiak nemrég mentek el vadászni. A nők a szálláshelyen maradtak a gyermekekkel, de aztán ők is útra keltek, hogy a barlang környékén gyűjtögessenek. Aaaa megállt a barlang bejáratánál, és beleszagolt a levegőbe.
– Uu u – mondta.
– Uu? – kérdezte Aaa.
– U uu a.
– U uu uuu? – csodálkozott Aaa. Mozgott a bokor. Ugyanúgy mozgott, ahogy tegnap és tegnapelőtt, és Aaaa valami furcsa, valami idegen szagot is érzett.
– U aa u – mondta Aaaa, és Aaa úgy is tett. Ez nem gyapjas orrszarvú, Aaa hülyeséget beszél, gondolta Aaaa. Lehajolt kicsit, nézte a bokrot, szaglászott. Nem is állat szaga volt. Visszament a barlangba, magához vett egy dárdát, és elindult a bokor felé. Lassan közelített, a szíve hevesen dobogott. Két lépésre lehetett, amikor valaki kidugta a fejét bokorból.
– Ii u a iii – mondta az idegen. Farkasszemet néztek egymással. Aaaa még sohasem látott ilyen érdekes e-t. Magasabb, vékonyabb volt azoknál a férfiaknál, akiket ő ismert. A szeme megbabonázta. A szaga elkábította. A nemi szerve vékonyabb volt, de jóval hosszabb. Alig tudta levenni róla szemét, és ez az idegennek is feltűnt. A férfi közelebb lépett Aaaa-hoz, és pofán vágta hatalmas tenyerével. Aaaa a füléig elpirult. Ökölbe szorította a kezét, és gyomron vágta az idegent, aztán felkapta a vállára és elhajította. Az idegen egy nagy kőre zuhant. Aaaa hallotta, ahogy reccsen a gerince. Megijedt. Az idegen nem mozdult. Aaaa lehajolt hozzá, és megszaglászta a nemi szervét. A férfi felpattant és fejbe rúgta Aaaa-t. Aaaa elvesztette az eszméletét. A hűvös, agyagos föld kellemesen simogatta a mellkasát és az arcát. A gyermekkorára gondolt, a békés tűzrakásokra és főzésekre a nagypapájával, akit azon a végzetes napon felöklelt a sztyeppei bölény. Azóta is az ő tanításai szerint élt, és soha nem felejtette el, amit utoljára mondott neki: Aaaa, uu uuu a. Megígérte neki, a szavát adta, hogy úgy lesz. És most mégis ott feküdt a földön, ott hempergett azzal az idegennel, de úgy érezte, hogy nem tud ellenállni neki, hogy képtelen félbeszakítani a férfit, hogy soha senkivel nem volt még ilyen jó.

Amikor a férfi végzett, hátradőlt, elterült a földön, és örömében nagyot nyújtózkodott. Aaaa felállt, leporolta magát, aztán az idegenhez lépett és oldalba rúgta. Nézte az elégedetten nyújtózkodó idegent. Valami furcsa bizsergést érzett az agyában, a méhében és a szíve táján, valamit, ami csak a legnagyobb gyönyörökhöz, a szerelemhez fogható: az éhséget. Felkapott egy hatalmas követ, és szétloccsantotta vele a férfi agyát. Megragadta a bokájánál, és behúzta a barlangba. Tudta, hogy nincs sok ideje, hogy eltüntesse a nyomokat. Ha Uuuu hazajön, és itt találja egy idegen férfival, óriási botrányt csinál. Fogta a nyél nélküli baltát, és feldarabolta vele az idegent. A bőrét félretette, mert tudta, hogy az jó lesz könnyű nyári ruhákhoz, a csontokat a csontos sarokba hajította, a húsokat pedig előkészítette az ebédhez a tűzrakó hely körül. A péniszét elásta a barlang legtávolabbi sarkába. Hűvös téli estéken, nagy viharok és mennydörgések idején, vagy amikor Aaaa-ra minden különösebb ok nélkül rátört a magány, és gondolatai elkalandoztak, bement a sarokba, és ledőlt az elásott pénisz felett. Bámult a sötét éjszakába, és eszébe jutott az idegen húsának édes, furcsa íze, az íz, amely örökké megváltoztatott benne mindent, amit a világról gondolt. Korábban a nagyapja tanításai szerint élt, és a világról azt gondolta, hogy uu uuu a, de nem, gondolta Aaaa, az nem lehet, hogy csak uu uuu a, hiszen ott van, egyértelműen látszik, azt a vak is látja, hogy ott van az uu i, és már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt.
Tizenegy hónappal később Aaaa egy egészséges fiúgyermeknek adott életet, akit Uuuuu-nak kereszteltek. Uuuu büszkén mutogatta fia péniszét, aminek csodájára járt az egész barlang, és attól kezdve óriási tisztelet vette körül. Csak Aaaa nevetett rajta magában néha, amikor senki sem látta.

Megjelent a 2014. augusztus 24.-i lapszámban

Vasárnapi Hírek